Descoperă surse sănătoase de proteine vegetale ideale pentru post, vegetarieni și vegani. Află cum să eviți consumul excesiv de carbohidrați și să îți asiguri nutrienții necesari, oferind organismului șansa de a se regenera. Iată ce poți consuma în locul cărnii!
În plin post primim deseori întrebarea „Ce surse de proteine pot să consum în post?”
În toate religiile există perioade de post pentru că acestea sunt benefice pentru organism. Postul este o perioadă în care digestia este ușurată și organismul primește prilejul de a se reface și regenera.
Acest articol poate fi util nu doar pentru persoanele care doresc o sursă de proteine în post, ci și pentru vegetarieni și vegani. Este foarte important pentru aceștia să nu cadă în capcana consumului exagerat de carbohidrați din cauza aparentei lipse de opțiuni.
Așadar, cu ce înlocuim carnea când nu mâncăm produse animale?
Surse vegane de proteine în post sunt:
1. Ciuperci
Există o mare varietate de ciuperci care pot fi consumate în post, de la ciupercile de cultură, cum ar fi champignon sau pleurotus, până la cele de pădure, cum ar fi hribii. Ciupercile mai sunt denumite și carnea pământului, astfel ele devin o sursă importantă de proteine în post.
2. Semințe și nuci
Există o mare varietate de nuci și semințe, de la nucile clasice românești, migdale, braziliene și până la semințe de dovleac, chia, floarea soarelui sau cânepă. Acestea conțin o proporție semnificativă de proteine de până la 30% fiind o bună alegere nu doar în post, ci și în alimentația de zi cu zi. Poți mânca o mână de nuci la o gustare sau poți adăuga o lingură de semințe peste salată sau peste un piure.
3. Leguminoase
În această categorie întră: boabe de năut, linte, mazăre, soia și fasole cu toate varietățile. Toate aceste alimente pot crea balonare și indigestie datorită conținutului de antinutrienți: acid fitic și lectine. Pentru a preveni asta, este bine să fie ținute în apă: timp de 2-3 ore pentru linte roșie și până la 12 ore pentru fasole uscată. Mai apoi, în special pentru năut și fasole, este important să schimbăm cel puțin o apă la fierbere. În plus, a adăuga o linguriță de bicarbonat în prima apă care se schimbă poate ajuta în plus pentru neutralizarea acidului fitic.
4. Pseudocereale
Aceste așa-numite pseudocereale sunt foarte versatile și delicioase, dar au și marele avantaj că sunt fără gluten. Enumerăm aici: quinoa, hrișcă, mei și amaranth. Ele reprezintă o sursă echilibrată de nutrienți, fiind cu un conținut ceva mai mic de carbohidrați, nu conțin gluten și conțin toți aminoacizii esențiali (quinoa și hrișca). Le poți găti exact ca pe orez și le poți utiliza atât în preparatele dulci, cât și în cele sărate.
5. Fulgi de drojdie
Fulgii de drojdie mai sunt denumiți și parmezanul vegetarienilor datorită modului în care pot fi utilizați, dar și datorită gustului care se aseamănă. Fulgii de drojdie pot conține între 25-60% proteine și în plus au mulți alți nutrienți importanți, fiind inclusiv o sursă de vitamina B12.
6. Polen crud
Polenul crud reprezintă o altă sursă importantă nu doar de proteine, ci și de enzime, prebiotice și multe alte vitamine, minerale și microelemente. El poate fi utilizat atât de copii, cât și de sportivi pentru a stimula organismul, digestia și imunitatea. Cea mai facilă utilizare este cea într-un smoothie, unde se poate mixa alături de fructe de pădure, câteva migdale și apă. Conținutul de proteine al polenului crud variază între 20 și 35%, de aceea merită luat în seamă ca sursă de proteine în dietele vegetariene, vegane sau în post.
7. Lactate vegetale
Lactatele vegetale cum sunt tofu, seitan, tempeh, iaurtul sau laptele vegetal sunt și ele surse importante de proteine vegetale. Nu o să insistăm pentru că ele sunt preparate din leguminoase (soia, năut) sau semințe și nuci (caju, cocos și migdale). Există o mare varietate de produse de post care imită lactatele clasice într-un mod excelent. Ele pot avea un gust foarte asemănător cu variantele din lapte de origine animală, dar au avantajul că pot fi consumate în post. Așadar, ai multe opțiuni de proteine vegetale pe care le poți consuma în post sau în dietele vegetariene și vegane, este nevoie doar de puțină organizare și deschidere. Ai aici și un meniu de post în care cele de mai sus sunt combinate în mese sățioase și sănătoase. Sănătos, ieftin și gustos!