DE CE ESTE NEVOIE DE TUMOR BOARD?

În cazul pacienților oncologici, spre deosebire de alte afecțiuni, protocoalele de diagnostic și tratament prevăd administrarea unui tratament multimodal, respectiv intervenția medicilor cu specializări diferite. Totodată, standardele terapeutice oncologice recomandă o anume secvențiere a diverselor proceduri care trebuie optimizate în funcție de particularitățile clinico-biologice specifice fiecărui caz în parte. Din aceste considerente, expertiza în cadrul unui tumor board este considerată indispensabilă.

CE FACE UN TUMOR BOARD?

Întâlnirile din comisia multidisciplinară tumor board oferă medicilor cu specializări diferite oportunitatea de a discuta aspectele legate de diagnostic și de a stabili împreună strategia terapeutică optimă. Obiectivul principal este de a îmbunătăți îngrijirea pacientului și de a optimiza rezultatele terapeutice prin realizarea unui consens între toți specialiștii participanți.

CINE FACE PARTE DINTR-UN TUMOR BOARD?

De regulă, într-un tumor board sunt incluși medici oncologi, chirurgi, radioterapeuți îi radiologi (imagiști). În funcție de cazurile discutate, pot fi solicitați medici cu alte specializări, cum ar fi: anatomopatologi, ginecologi, chirurgi toracici, urologi, neurochirurgi, etc.

CUM DECURGE O ȘEDINȚĂ TUMOR BOARD?

O ședință tumor board urmează, de regulă, o structură standard, fiecare membru contribuind cu expertiza proprie în discuție. Inițial, sunt evaluate toate documentele disponibile, și se concluzionează în legătură cu eventualele evaluări suplimentare ce trebuie efectuate pentru a avea toate datele necesare unui diagnostic complet. Ulterior, împreună cu specialistul radiolog, sunt evaluate înregistrările imagistice disponibile și se precizează stadializarea cTNM care va decide asupra protocolului de tratament recomandat în ghidurile terapeutice internaționale.

În funcție de experiența personală și particularitățile fiecărui pacient, comisia discută diversele alternative terapeutice și decide în legătură cu varianta considerată optimă.

ESTE NECESAR CA TOATE CAZURILE SĂ FIE EVALUATE ÎN CADRUL TUMOR BOARD?

De regulă, evaluarea tumor board se efectuează înainte de inițierea tratamentului. Cel mai mult beneficiază de această expertiză cazurile dificile, ale căror indicații de tratament sunt la limită, sau care se pretează la protocoale cu multiple opțiuni, având grade de recomandare similare în ghidurile terapeutice. Evaluarea tumor board poate fi omisă în cazurile comune, în care indicația terapeutică standard este adoptată ca practică curentă în acea instituție. De asemenea, unele situații de urgență (ocluzii, hemoragii) pot impune o intervenție de urgență fără un consult multidisciplinar prealabil.

EXISTĂ DOVEZI DESPRE BENEFICIILE EVALUĂRII MULTIDISCIPLINARE TUMOR BOARD?

Există evidențe care scot în relief beneficiile tratamentelor decise în urma evaluărilor tumor board. De exemplu, o analiză prospectivă incluzând 1197 de subiecți cu cancer pulmonar a arătat că pacienții care au beneficiat de expertiza multidisciplinară au avut un risc de deces cu 30% mai mic comparativ cu cei fără acest tip de evaluare (Stone E, et al. Lung Cancer. 2018;124:199-204).

Un sondaj efectuat în rândul membrilor Asociației Americane de Oncologie Clinică (ASCO) relevă că 68% din medici au confirmat că aceste ședințe i-au ajutat în luarea deciziilor optime, iar 96% au declarat că tumor board-urile sunt foarte necesare practicii curente (El Saghir, Nagi S., et al. “Tumor Boards: Optimizing the Structure and Improving Efficiency of Multidisciplinary Management of Patients with Cancer Worldwide.” Am Soc Clin Oncol Educ Book 34 (2014): e461-6.).

Cerere de programare

Vă informăm că programarea pentru internare va fi considerată finalizată doar după confirmarea acesteia de către spital.

Programare
newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Fii mereu la curent cu cele mai proaspete informații

Footer image
Footer image 2