Terapia craniosacrală constă în aplicarea unei presiuni ușoare și constante asupra craniului și coloanei vertebrale cu scopul de a oferi o mai bună circulație a fluidelor. Terapia craniosacrală contribuie la calmarea durerilor, relaxarea mușchilor, îmbunătățirea fluxului sanguin și reducerea stresului.
Terapia craniosacrală este o terapie complementară blândă, non-invazivă, în care se lucrează la nivelul fasciei și al membranelor meningeale pentru sprijinirea sistemului craniosacral. Sistemul craniosacral reprezintă primul înveliș al sistemului nervos central, având ca limite craniul și osul sacru. El este format din membranele meningeale, din oasele adiacente (toate oasele craniene, coloana vertebrală, osul sacru, coccisul) și din lichidul cerebrospinal/cefalorahidian, care hrănește, curăță și lubrifiază structurile sistemului nervos central.
Când este recomandată terapia craniosacrală?
- Migrene și dureri de cap
- Dureri cronice de gât și spate
- Stres și probleme legate de tensiuni nervoase
- Afecțiuni ale creierului și măduvei spinării în urma accidentelor, stres post-traumatic, disfuncții post-chirurgicale
- Oboseală cronică, insomnie
- Boli ale copilăriei, colici, bebeluși agitați și care plâng mult
- Autism, dificultăți de învățare, dislexie
- Scolioză și alte probleme ortopedice
- Dereglări ale sistemului nervos central, deteriorare a funcțiilor de coordonare motorie, disfuncții ale țesutului conjunctiv, disfuncții ale articulației temporo-mandibulare, boli neurovasculare și ale imunității
- Depresie, dificultăți emoționale și multe altele.
Efecte generale:
- Stimulează procesul natural de auto-vindecare al corpului.
- Stimulează curgerea lichidelor din corp, ducând astfel la o mai bună circulație sanguină, limfatică și a lichidului cefalorahidian.
- Întărește sistemul imunitar și crește rezistența la îmbolnăvire.
- Poate elibera tensiuni adânc înmagazinate în țesuturile corpului.
- Poate declanșa conștientizarea și eliberarea cauzei emoționale a unei tensiuni sau disfuncții.
- Poate fi utilă atât în cazul celor mai variate problemele de sănătate, cât și ca prevenție sau întreținere a unui organism sănătos, plin de vitalitate.
- Este adecvată tuturor grupelor de vârstă și este recomandată inclusiv bebelușilor și femeilor gravide.
În urma unei ședințe de terapie craniosacrală, vei putea elibera restricții din corp, poate chiar cauze ale unor condiții mai grave.
În puține cazuri, terapia craniosacrală nu este recomandată.
Printre acestea se enumeră orice afecțiune în care chiar și o variație ușoară a presiunii intracraniene ar cauza instabilitate, cum ar fi: anevrism acut, fracturi craniene recente, hemoragie cerebrală sau orice tulburare de sângerare gravă.
În timpul sarcinii terapia cranio-sacrală asistă procesele fiziologice normale ale gravidei și fătului, ajutând la:
- Facilitarea nașterii naturale.
- Relaxarea articulațiilor pelvine.
- Pregătirea fătului pentru o acomodare optimă nașterii naturale.
- Ameliorarea anxietății și îmbunătățirea stării de spirit prin efectul de relaxare profundă.
- Deblocarea unui travaliu care pare să nu se poată finaliza, facilitând nașterea pe cale naturală.
- Dezvoltarea unui sistem craniosacral sănătos al fătului (care începe să se dezvolte la scurt timp după concepție).
- Terapia craniosacrală este de obicei urmată de o naștere naturală rapidă.
La nou-născuți și bebeluși
Terapia cranio-sacrală poate corecta problemele sistemului craniosacral imediat după naștere și permanent, evitându-se astfel colicile, problemele respiratorii, hiperactivitatea, alergiile etc. Terapia cranio-sacrală îl ajută pe bebeluș să se adapteze mai ușor și mai rapid la viața extrauterină, lucru extrem de important mai ales atunci când nașterea este traumatizantă pentru nou-născut (cezariană „la rece”, travaliu prelungit, expulzie greoaie, folosirea forcepsului/vacuumului…). Inclusiv consultanța în alăptare are de multe ori rezultate spectaculoase atunci când este folosită alături de terapia cranio-sacrală pentru rezolvarea diferitelor probleme de lactație și/sau de alăptare.
Cum se desfășoară o ședință de terapie craniosacrală?
În timp ce pacientul se află întins pe masa de tratament, îmbrăcat în haine lejere, terapeutul, cu o atingere ușoară, monitorizează ritmul craniosacral ținând mâinile la nivelul picioarelor, capului sau toracelui și de-a lungul întregii coloane vertebrale. Practicianul aplică apoi tehnici manuale blânde pentru a elibera restricțiile și dezechilibrele din acele zone și pentru a îmbunătăți astfel funcționarea sistemului nervos central. Un tratament tipic durează între 45 de minute și o oră, dar în funcție de cazuistică, tratamentul poate fi personalizat. Ca rezultat al terapiei se obține un sistem nervos mai puțin restricționat și o stare de mai mare claritate mentală, relaxare și un corp capabil să funcționeze la nivel ridicat de performanță.
Îți dorești un stil de viață mai sănătos? Înscrie-te la newsletter și vei primi gratuit informații sănătoase.